HENNINGS Videoer

HENNINGS HISTORIE

Hamrende hovedpine og ondt i kæben, når han tyggede. Henning havde flere symptomer på kæmpecelle-karbetændelse. Men han havde aldrig hørt om sygdommen, så det var først, da hans blodåre i tindingen pludselig begyndte at bule ud, at han tog til lægen.
Derfra gik det stærkt.

Hennings Historie
Vidste ikke, at hovedpine kunne være tegn på kæmpecelle-karbetændelse

Det er skræmmende at tænke på, at jeg kunne have mistet synet, hvis jeg ikke havde reageret på min krops forandringer og gået til lægen, fortæller Henning. Han fik for ca. 1,5 år siden konstateret kæmpecelle-karbetændelse og kom straks i behandling for at undgå at udvikle synstab.

Tegnene på sygdommen begyndte som ondt i kæbemusklerne, når jeg tyggede, og hovedpine. I starten slog både min familie og jeg hovedpinen hen med, at det nok var en reaktion på en stressende flytning. Min hustru og jeg var nemlig lige flyttet fra Sønderjylland, hvor vi havde boet i mange år, til Malmø i Sverige for at være tættere på vores børn og børnebørn, fortæller Henning. Men hovedpinen blev værre og værre.

Jeg måtte tit lægge mig på sofaen. Efterhånden fik jeg mistanke om, at der var noget galt. Det begyndte også at gøre ondt, når jeg tyggede. Men jeg vidste ikke, at det kunne være symptom på kæmpecelle-karbetændelse, for jeg havde aldrig hørt
om sygdommen.

Afsted til lægen

Efter en måneds tid begyndte Hennings blodåre i tindingen pludselig at bule ud. Da gik det op for ham, at det var på tide at gå til lægen.

Jeg blev forskrækket og tænkte “det er ikke naturligt det her”

Så jeg tog til min egen læge, der tog en blodprøve og tjekkede mine infektionstal. Infektionstallene var alt for høje, så jeg blev akut indlagt på hospitalet samme aften. Henning blev indlagt på reumatologisk afdeling, hvor lægen fortalte ham, at symptomerne og infektionstallene tydede på, at han havde en undertype af kæmpecelle-karbetændelse. Mere præcist den type, hvor betændelsen sidder i blodårerne i tindingen.

Han blev derfor sat i gang med behandling med det samme for at undgå at udvikle synstab. Hvis kæmpecelle-karbetændelse ikke bliver behandlet i tide, kan det nemlig føre til synstab. Tre timer efter, at han var startet op på behandlingen, gik hovedpinen væk. Men tankerne om, at han måske kunne risikere at blive blind, kørte rundt i hovedet på ham.

Bange for at blive blind

Det var skrækindjagende. Men allerede næste dag kom jeg over til øjenlægen på hospitalet. Han undersøgte mine øjne og kunne heldigvis se, at sygdommen ikke havde skadet mit syn. Det var en stor lettelse, fortæller Henning. Henning fik nu taget en vævsprøve fra blodåren i tindingen. Ved at se på vævsprøven i et mikroskop kunne lægen bekræfte, at Henning havde kæmpecelle-karbetændelse. Han skulle derfor fortsætte behandlingen og løbende gå til kontrol på hospitalet.

En lettelse at få afklaring

Jeg havde været nervøs for, hvad det betød, at blodåren i tindingen pludselig begyndte at bule ud. Så det var en lettelse at få en afklaring. Så fik jeg vished for, at det ikke var et eller andet mystisk, jeg fejlede. Det var kæmpecelle-karbetændelse, som kan behandles med medicin, fortæller Henning.

Jeg fik at vide, at det ikke er ualmindeligt, at folk over 70 år bliver ramt af sygdommen. Det var rart at vide, at jeg ikke var alene om det, forklarer Henning, der er 75 år.

Risiko for Osteoporose
Noget medicin mod kæmpecelle-karbetændelse kan ”afkalke knoglerne” og dermed øge risikoen for at få osteoporose – det, der også kaldes knogleskørhed. Derfor fik Henning også foretaget en såkaldt DXA-scanning af knoglerne for at se, om han var i risiko for at udvikle osteoporose. Han fik kalktabletter og D-vitamin, som gør, at kroppen lettere kan optage kalken, samt forebyggende medicin mod knogleskørhed
Glæder sig til at komme tilbage i egen krop
Henning har nu været i behandling for kæmpecelle-karbetændelse i ca. 1,5 år og går til kontrol hver 8. uge. Behandlingen har virket, og han er i samråd med sin læge lige så stille ved at trappe ud af behandlingen. Han har mistet muskelstyrke og taget på omkring maven, så han glæder sig til at ”komme tilbage til sin gamle krop”, som han siger. Men mest af alt er han taknemmelig for, at hans sygdom blev opdaget, og at han kom i behandling i tide, så hans syn ikke har taget skade.
Brug for mere opmærksomhed omkring sygdommen
Henning håber, at der kommer mere opmærksomhed omkring sygdommen, så folk kan reagere i tide og gå til lægen, hvis de oplever symptomer. Jeg havde aldrig hørt om kæmpecelle-karbetændelse, og derfor forbandt jeg ikke mine symptomer med sygdommen. Selvom det ikke er ualmindeligt at blive ramt af sygdommen i min alder, tror jeg, der er mange, der ikke kender til den og derfor ikke ved, hvilke symptomer de skal være opmærksomme på. Det er foruroligende, når du risikerer at miste synet, hvis ikke du reagerer i tide, slutter Henning.